Офіційна вебсторінка УГКЦ в м. Кременчук

Четвер, 28 Березня 24, 19:25

Вітаємо Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2010 » Листопад » 20 » Суспільні дні Української Греко-Католицької Церкви
14:20
Суспільні дні Української Греко-Католицької Церкви
Представники УГКЦ вдруге обрали Харків
Суспільні дні Української Греко-Католицької Церкви, які започаткував сам митрополит Андрій Шептицький вдруге відбулися у Харкові.
Українська Греко-Католицька Церква достатньо толерантно сприймає інші релігійні конфесії української громади. Виходячи з таких міркувань, представники УГКЦ запросили на зустріч парафіян і отців із різних релігійних громад м. Харків.
Голова Екуменічної комісії УГКЦ отець Ігор Шабан привітав усіх учасників заходу і закликав шукати ті спільні риси та цілі, які об’єднують всю українську релігійну громаду.
Виходячи з того, що завданням Церкви є допомога сиротам, ув’язненим та іншим соціально не захищеним групам населення, Греко-Католицька Церква для часткового вирішення цих суспільних проблем об’єднала свої зусилля з іншими релігійними конфесіями.
Але крім цього, вся українська громада об’єднана низкою проблем пов’язаних із тим, що люди не прислухаються до Слова Божого. Звісно, що чесній віруючій людині жити в такому оточенні надто складно. І тут виникає природне бажання щось змінити, тобто допомогти звичайним мирянам відчути Бога і жити за іншими правилами.
Суспільні дні УГКЦ зібрали людей небайдужих до проблем суспільства для того, щоб обговорити методи спілкування з населенням і прийняти певні рішення.
На зустрічі був присутній віце-ректор Українського Католицького Університету Мирослав Маринович. Він виступив з невеликою доповіддю на тему: «Розмова глухого з німим: як донести моральні імперативи Церкви до суспільства». Мова йшла про те, що люди часто не розуміють один одного через те, що не налаштовані допомагати одне одному. А Слово Боже сприймається неоднозначно тому, що люди не налаштовуються на його сприйняття і не готові йти до Церкви через свій спосіб життя та низку світоглядних уявлень.
Отець Української Греко-Католицької Церкви Аристарх Дядя наголосив на тому, що віра в Бога дуже необхідна для молоді. Адже найбільший відсоток самогубств зараз припадає на людей від 20 до 40 років. Отець також зазначив, що для підлітків УГКЦ організовує літні табори, де молодь може активно відпочивати і позитивно сприймати людські цінності, що базуються на християнській етиці та моралі.
Аристарх Дядя також зазначив, що Українська Греко-Католицька Церква не має FM частот, і в зв’язку з цим значно обмежуються можливості для спілкування з молоддю, оскільки інші радіохвилі слухає значно менша частина людей. Відсутність свого радіо- чи телеканалу отець пояснив браком коштів, а також дуже насиченим інформаційним полем, у якому важко витримувати конкуренцію та завойовувати своїх слухачів і глядачів.
Але не дивлячись на дорожнечу ефірного часу, телеканал «Фора» надав свої частоти для святих отців, аби ті змогли донести хоча б малесеньку частинку тих людських цінностей, яких зараз так бракує мешканцям Харкова і всієї Слобожанщини. Після виборів до місцевих органів влади, деякі політичні сили дуже шкодують, що населення східних теренів України масово не сприймає людську чесність і не вірить у власні сили українського народу та його відродження. А значна частина людей після таких виборів отримала психологічні травми і розчарування, які тепер мають заліковувати хіба що отці, бо довіри до інших осіб в людей залишилось зовсім мало.
До заходу також долучився єпископ ординарій Римо-Католицької Церкви Мар’ян Бучек. Він розповів про Церковну Раду при президенті України, адже туди входять представники всіх релігійних конфесій України, які працюють над моделями поширення Слова Божого і формування нового суспільства, вихованого на людських цінностях.
Владика також закликав отців усіх конфесій назавжди припинити поміж собою боротьбу за парафіян. Владика Мар’ян Бучек вважає, що лютеранин має залишатися зі своїми релігійними переконаннями, так як і вірянин Римо- чи Греко-Католицького сповідання. Владика впевнений у правильності толерантного ставлення також до парафіян Української Православної Церкви будь-якого Патріархату та до Української Автокефальної Православної Церкви.
Отець Української Православної Церкви Київського Патріархату Віктор Маринчак під час пояснення того факту, що люди не сприймають християнські цінності наголосив на тому, що суспільство є деморалізованим, оскільки з його свідомості ще не викорінено матеріалізм, тоталітаризм, атеїзм, колоніалізм та інші ідеології, які згубно впливають на світогляд і спосіб мислення людини.
Пастор Української Лютеранської Церкви Віктор Хаустов наголосив на тому, що люди звикли в усьому звинувачувати владу. Але цитуючи Святе Письмо отець зауважив: «Всяка влада від Бога». І продовжуючи думку Віктор Хаустов закликав визнати таку істину: «що першим грішником то є я сам». А щодо моральних і людських цінностей, то пастор їх теж пояснив за допомогою цитат із Біблії. Про чесність він зачитав ось такі слова: «Ви пізнаєте правду, а правда Вас вільними зробить».
Суспільні дні УГКЦ були організовані таким чином, що віряни мали можливість задавати питання до отців і богословів різних конфесій. І вражаючим було те, що під час такого спілкування виникало багато дискусій, але жодної серйозної суперечки чи сварки між отцями і парафіянами не виникло. Вони настільки хотіли зрозуміти одне одного, що це вдалося, не дивлячись ні на які обрядові чи інші розбіжності їх релігійних напрямів.
Зустріч відбулася в приміщенні громадської організації «Поступ». У зручній залі протягом усього часу учасників заходу також пригощали солодощами, а вкінці був невеличкий фуршет.
Учасники заходу також долучились до екуменічної молитви різних конфесій, яка відбулася у Кафедральному Соборі Римо-Католицької Церкви Успіння Пречистої Діви Марії. Отці молилися разом. І отець Української Православної Церкви Київського Патріархату Віктор Маринчак сказав, що врешті-решт, Церква в Україні має об’єднатися і настануть ті часи, коли всі українські віряни будуть причащатися з однієї чаші.
Частинкою суспільних днів УГКЦ став візит духовенства до центру раннього втручання, у якому отримують допомогу діти з хромосомними та психічними відхиленнями. До цього заходу також долучився мешканець Голандії Ерік Блоемколк, який займається організацією роботи подібних центрів у Європі. Пан Ерік закликав не відмовлятися від дітей з подібними вадами і намагатися адаптовувати їх до звичайного життя.
Християнське місіонерство проявилося також у тому, що сестри милосердя Римо-Католицького віросповідання не залишають поза увагою дитячі притулки і намагаються всіляко допомагати їм. Але на превеликий жаль, українська міліція забороняє привозити гуманітарну допомогу для сиріт із-за кордону. Нещодавно, польські сестри милосердя були змушені залишити свій багаж за межами України. А придбавши нові речі тут у Харкові, вони не змогли передати їх в руки дітям, через заборону з боку адміністрації таких закладів. Такі дії пояснюють тим, що сестри милосердя є іноземцями і тому вони жодним чином не мають права впливати на дітей.
Врешті-решт, у Харкові було організовано реабілітаційний центр «Де-Поль», у який можуть звертатися люди різного віку. Вони там можуть випрати речі, отримати психологічну та юридичну консультацію і поступово адаптовуватись до життя в суспільстві. Учасники суспільних днів УГКЦ також відвідали цей заклад.
На завершення Суспільних днів УГКЦ у м. Харків, отець Ігор Шабан подякував усім присутнім за активну участь у цьому заході а також склав особливу подяку отцю Йоакиму Ковальчуку, Чину святого Василія Великого за організаційну допомогу у м. Харкові.
Жанна Титаренко (для УГКЦ із Харкова)
Переглядів: 1723 | Додав: ADMIN | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Меню сайту

Опитування

Оцініть цей сайт:
Всіх відповідей: 86

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вхід на сайт

Календар

«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930